Pelletkachels
Wat is een Pelletkachel?

De pelletkachel is een moderne volautomatisch gestuurde verbrandingskachel (een soort elektronische houtkachel), waarin houtpellets verbrand worden. Door de interne geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning of pand op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd kan worden.

Het woord pellet in pelletkachel staat voor de (biomassa) brandstof die wordt gebruikt. Pellet is een ander woord voor korrel. In feite is het dus een houtkorrel-kachel.

De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel. Pelletkachels zijn vooral geschikt voor het verbranden van houtpellets. Er worden ook pellets vervaardigd uit andere cellulose-houdende materialen zoals stro, miscanthus, olijfpitten of artisjokresten maar de verbrandingseigenschappen van deze materialen zijn (vooralsnog) minder optimaal dan die van houtpellets

Werking van een Pelletkachel

De pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze worden vanuit dat reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd (b.v. door middel van een wormschroef). In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard. Fabrikanten claimen in de regel een rendement van 80-97%. Vanwege de relatief lage temperatuur van de af te voeren rookgassen (maximaal 220 gr. Celsius) en de mechanische afvoer daarvan volstaat een schoorsteenpijp van ø 80-100mm.
Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. Dit kan echter storend zijn, daarom bestaan er ook pelletkachels die geen ventilator hebben en werken op basis van convectie- en stralingswarmte.

De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid via diverse temperatuur- en druksensoren. Hierdoor kan de pelletkachel op een veilige manier schoon branden en een hoog rendement bereiken. Door de optimale verbranding geeft deze kachel weinig geurhinder in en rondom het huis. Het gebruikscomfort van een pelletkachel is hoog ten opzichte van de conventionele houtkachel door de automatische ontsteking, uitdoving en de ingebouwde (klok-)thermostaat. Veel pelletkachels zijn uitgerust met een instelbaar weekprogramma waardoor de kachel zichzelf op gezette tijden in- of uitschakelt.

Met een vulling pellets kan men - afhankelijk van de isolatie van de woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur - één tot vijf dagen stoken. De as die vrijkomt bij de verbranding, moet doorgaans handmatig worden afgevoerd. Een 10kW pelletkachel verbrandt ongeveer 2kg pellets per uur.

Sommige types pelletkachels werken met een zogenaamde 'bodemvoeder'. Deze voert de pellets van onderen aan en van daar uit worden ze opgestuwd met een wormschroef, waardoor ze niet gesmoord worden door van bovenop vallende nieuwe pelletaanvoer. De asresten worden vanzelf over de rand van de brander gedrukt door de aanvoer van nieuwe pellets. Met een dergelijk systeem kan een hoger rendement worden gehaald en is de verbranding schoner.

Met een pelletkachel stook je veilig, goedkoop en CO2-neutraal.


Werking van een Pelletkachel


1 Voorraadtank

2 Vijzel / Transportschroef

3 Invoerbuis

4 Brandhaard

5 Luchtinvoerkanaal

6 Warme lucht uitvoerkanaal

7 Ventilator

8 Bedieningspaneel

9 Toevoer koude lucht

10 Rookafvoer


CO2-uitstoot en milieubelasting


Verbranding van hout is, naar wordt aangenomen, CO2-neutraal. De hoeveelheid CO2 die bij verbranding vrij komt wordt verondersteld even groot te zijn als hetgeen de boom tijdens zijn leven uit de lucht heeft opgenomen. Daar moet echter nog wel het zuurstofgebruik (en de CO2 productie) door de boom in de avond en de nacht mee verrekend worden. Tevens moet rekening gehouden worden met het energieverbruik en de uitstoot betreffende de fabricage, transport, plaatsing en installatie alsmede het onderhoud en de reparatie van het toestel en het elektriciteitsverbruik van de installatie, alsmede de fabricage en het transport van de pellets. Door de elektronisch optimaal geregelde verbranding worden relatief weinig giftige afvalstoffen geproduceerd.


Er kan gekozen worden voor pellets, gemaakt van afvalhout, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer. De milieubelasting is dan zeer gering, omdat er geen speciaal hout hiervoor aangeplant wordt, en een deel van het transport en fabricage vindt toch al plaats zodat er geen sprake is van extra milieubelasting. Er zijn ook meer omstreden houtbronnen, zoals Canadese pellets uit zogenaamde productiebossen.


Pelletkachel met Cv-moederhaard


Een pelletkachel die al wat verder gaat is de pelletkachel met CV moederhaard. De pelletkachel in de woonkamer is nu een moederhaard geworden en verwarmt met de warmte van de kachel het water in de CV leidingen. De HR ketel blijft gewoon, maar gaat pas aan als de moederhaard de gewenste temperatuur in de kamers niet haalt. Deze pellet kachel kan ook ingeschakeld worden voor de vloerverwarming en je kan er ook een zonneboiler bij installeren.


De pelletkachel op CV, de Pelletketel


Het alternatief wat veel verder gaat is de pelletketel. Die komt in plaats van de CV ketel op gas. Een pelletketel werkt op dezelfde manier als een pelletkachel, alleen is alles veel groter en je kan er een zonneboiler bij installeren.Nederland loopt achter!

In Nederland is de pelletkachel nog niet zo populair, maar de kachels winnen steeds meer terrein. “De markt groeit hard, maar de kennis over de kachels is nog gering. Het installeren van een pelletkachel is niet altijd makkelijk in bestaande bouw, maar ook niet in nieuwbouw. Er wordt nu nog veel pionierswerk uitgevoerd.” In Canada is de pelletkachel mateloos populair. De Canadezen maken al ruim veertig jaar gebruik van de kachels en ook Zwitserland loopt mijlenver op Nederland voor.

Voordelen pelletkachels:

Pelletkachels hebben veel voordelen ten opzichte van de gewone houtkachel.

 • De pelletkachel is makkelijk in gebruik
 • Er is automatische ontsteking en het toestel kan je programmeren
 • Je kan de temperatuur via een thermostaat of afstandsbediening (smartphone) regelen. Ze hebben een hoog rendement van 90% of meer
 • Je kan er veel pellets in doen, zodat de kachel lang blijft branden zonder dat je er naar hoeft om te kijken. (12 tot 32 uur)
 • Een pelletkachel heeft een zeer zuinige en goede verbranding. Er blijft maar heel weinig as over en de uitstoot is minimaal
 • De brandstof, de pellets, zijn relatief goedkoop
 • Met een pelletkachel ben je goedkoper uit dan met een cv ketel op gas
 • Bij aanschaf van een Pelletkachel zijn er subsidie regelingen vanaf 500,- euro
 • Zie Subsidie voor Pelletkachels

Nadelen pelletkachels

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de pelletkachel.

 • De ventilator in de kachel maakt geluid. Bij de betere kachels is dit overigens minimaal
 • De pelletkachel heeft onderhoud nodig. Wekelijks moet de verbrandingskamer worden gezogen bij een woonkamerkachel. 
 • Een pelletketel die van middenklasse of topklasse is moet 1x per maand tot 1x per jaar worden geleegd
 • De kachel is kostbaar. Wil je een goede kachel, dan moet je zeker op een bedrag rekenen tussen de 2.500 en 5.000 euro. 
 • Een middenklasse pelletketel zal na installatie minimaal 10.000 euro hebben gekost, een topklasse ketel zal na installatie minimaal 18.000 euro hebben gekost
 • De pelletkachel kan niet zonder stroom (voor de ontsteking)
 • Je krijgt minder mooie vlammen als bij een houtkachel
Wij van Climate-Services-Rotterdam bieden service & onderhoud aan Pelletkachels en Pelletketels en leveren ook Pelletkorrels tegen een aantrekkelijke prijs. 

Voor het afsluiten van een service contract, neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. 

Contact gegevens:

 • Climate-Services-Rotterdam
  Rotterdam Airportplein 22
  3045 AP, Rotterdam
  Nederland
 • info@climate-services.com
© Copyright 2017 - https://climate-services.com